top of page

Sandspringere - Cicindelinae                                          

MINE OPLEVELSER:

Underfamilien Sandspringere, Cicindelinae, hører ind under Løbebillerne, Carabidae.

I Danmark er der fundet 4 forskellige arter: 
Grøn Sandspringer, Cicindela campestris
Brun Sandspringer, Cicindela hybrida
Klitsandspringer, Cicindela maritima
Stor Sandspringer, Cicindela sylvatica
Jeg har indtil videre mødt den grønne og den brune, som da også begge er meget almindelige. Klitsanspringer er ret sjælden og Stor Sandspringer meget sjælden.

Sandspringere er nogle glubske rovdyr, både som voksne og som larver, og kigger man nærmere på dem forstår man hvorfor... det meste af hovdet består nemlig af et par drabelige kindbakker, som man nødigt vil gøre bekendskab med, hvis man er på størrelse med en myre.... Tænk lige, hvis dyret var 2 meter langt... Huuuh...
På video'en, som er optaget af Bo Skelmose, ser man larven af den Grønne Sandspringer, som sidder i sit hul og venter på, at et passende byttedyr skal komme forbi... Husk lige at skrue op for lyden...

Sandspringere er temmelig sky af sig, og tager hurtigt flugten ved at flyve. De flyver dog kun et kort stykke for så at sætte sig igen. Deres bevægelser er meget hurtig, i korte ryk, for så at stå bomstlle et øjeblik, inden det næste ryk. De er godt camoufleret, og kan være ganske vanskelige at få øje på, selvom man egentlig så, hvor de landede.
Og så kan sandspringerne "stå på tæer". Det gør de, hvis jordoverfladen bliver for varm, men de gør det også, når de jagter eller føler sig truede.... for lige og se, om det er tid at flygte...

​

Brun Sandspringer - Cicindela hybrida

Den Brune Sandspringer kan optræde i store mængder. Jeg har således mødt den på grusvejen, som fører ind til Nørholm Hede, i 100'vis. De fløj simpelthen foran én i store sværme, når man gik hen ad vejen.

Jeg har også mødt arten ved Puglund Fiskesø, hvor den holder til på grusbanken ved siden af.
Den ynder varme, tørre, sandede og solrige lokaliteter.

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Brun Sandspringer er fundet over hele Danmark og jeg vil betegne den som meget almindelig, måske lige med undtagelse af Lolland og Falster, hvor der ikke er gjort så mange fund.

hybrida.jpg
ufordel.aspx.jfif
hybrida1_pe.jpg
hybrida4_pe.jpg
hybrida3_pe.jpg
hybrida5_pe.jpg
hybrida6_pe.jpg
hybrida7_pe.jpg

Grøn Sandspringer - Cicindela campestris

Grøn Sandspringer synes at optræde mere enkeltvis end den brune. Den holder også gerne til, hvor det er lidt mere fugtigt, som f.eks. på stien rundt om Pølmose. På den godt tiltrampede sti, foretrækker den de græsfrie pletter, hvor man også finder larvehullerne. På Nørholm Hede er det på stien ned til engen.

campestris1_pe.jpg
campestris3_pe.jpg
campestris4_pe.jpg
campestris2_pe.jpg

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Grøn Sandspringer er udbredt og almindelig i hele landet.

campestris.jpg
ufordel.aspx.jfif
bottom of page