top of page
August

02. august - Ansager
På denne dejlige tropenat, kom der endelig rigtig mange natsværmere: Almindelig Månemåler, Selenia dentaria - Blomster-Stængelugle, Eremobia ochroleuca - Dromedarspinder, Notodonta dromedarius - Ege-Seglvinge, Watsonalla binaria - Gammaugle, Autographa gamma - Græsspinder, Euthrix potatoria - Nonne, Lymantria monacha - Okkergul Rovmåler, Crocallis elinguaria - Ziczacspinder, Notodonta ziczac - Skræpperodæder, Triodia sylvina - Rodugle, Apamea monoglypha.

04. august - Assenbæk Plantage.

Mit ærinde til plantagen var at få taget nogle foto af Nældesommerfuglen. Jeg mødte Jesper fra Hodde på turen, og vi så da også et par stykker, men vores opmærksomhed blev i stedet rettet mod en lille sommerfugl, som jeg i første omgang anså for at være Skovblåfugl. Det var det IKKE !!!... Nej, det var skam Blåhale, Favonia quercus, som fouragerede på hindbærrene. Sommerfuglen er som regel meget svær at komme på skudhold af, da den næsten altid opholder sig højt oppe i egetræerne, så det var et par vildt begejstrede kanonfotografer, der kæmpede om at få de bedste billeder ved denne enestående chance, selvom vi blev slemt forrevne af de mange brombærranker.

♀

Blåhale,  Favonia quercus

10. august - Ansager
På den lille P-plads ved slagteriet så jeg flg. arter i dag: 2 stk. Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis - 2 stk. Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - 2 stk. Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae (han+hun) - 5 stk. Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae - Lille Kålsommerfugl, Pieris brassicae.

Rødplettet Blåfugl,  Aricia agestis

Stor Kålsommerfugl,  Pieris brassicae

Rød Snylteflue, Eriothrix rufomaculatus

Lille Ildfugl,  Lycaena phlaeas

15. august - Kvie Sø, Ansager
Det var lidt nedslående at besøge Kvie Sø idag. Engområdet var blevet slået, så der stod kun nogle få små tidsler tilbage. Heldigvis ser det ud til at Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene har "overlevet". Jeg så omkr. 30 stykker. Derudover var der ikke meget at komme efter, dog fløj der også en del Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus.
På den lille P-plads ved slagteriet, så jeg
Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus, Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae og Gammaugle, Autographa gamma, som i år har et super flyveår. Den er simpelthen alle vegne...

♀

Gammaugle,  Autographa gamma

♂

17. august - Grene Sande.

Så fik jeg endelig tid til at besøge dette dejlige område. Jeg var her sidst i 2011. Jeg så flg. arter: 1 Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia - 10+ Dagpåfugleøje, Aglais io - 10+ Sandrandøje, Hipparchia semele - 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - 1 Tidselsommerfugl, Vanessa cardui. Og så var der også her i massevis af Gammaugle, Autographa gamma.

Og så var det i dag jeg for første gang mødte den fantastiske Kæmpefluen Harald, Tachina grossa,  og jo... han er sgu' pænt stor, men samtidig vældig nuttet.

Dagpåfugleøje,  Aglais io

Kæmpefluen Harald,  Tachina grossa

Tidselsommerfugl,  Vanessa cardui

24. august - Skallingen
På familieudflugt til Skallingen for at eftersøge Vejrandøje. Desværre alt for blæsende og ingen sommerfugle. Min ven Jesper fra Hodde var derimod anderledes succesfuld, da han mødte (og fotograferede) et eksemplar af Sørgekåbe i Assenbæk Plantage. Var selv derude med Jesper senere på dagen, men da var fuglen desværre fløjet.

26. august - Hessel
Lige nord for Varde Å, ligger der en lille, vel 1000m2 stor lucernemark, og her var der masser af liv i dag. Jeg så: Nældens Takvinge, Aglais urticae - Dagpåfugleøje, Aglais io - Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamniGrønåret Kålfugl, Pieris napi og Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae. Jeg havde selvfølgelig håbet på Orange Høsommerfugl, for det må da være et godt sted for den... men nej, desværre ikke denne gang.

Dagpåfugleøje, Aglais io

Nældens Takvinge,  Aglais urticae

Citronsommerfugl,  Gonepteryx rhamni

♂
♀

Blå Mosaikguldsmed,  Aeshna cyanea

Tidselsommerfugl, Vanessa cardui

08. september - Hodde.

På en rødkløvermark var der fyldt med sensommerens store takvinger. Den dominerende art var Nældens Takvinge (15+), Dagpåfugleøje (10+), Tidselsommerfugl (5+) og Admiral (3 stk). Ligeledes et par Citronsommerfugle.

Dagpåfugleøje, Aglais io

Nældens Takvinge, Aglais urticae

13. september - Ansager
Så er dagsommerfuglesæsonen vist ovre. Den sidste lune (og tørre) sommerdag.

21. september - Krarup Lund.

I dag lykkedes det at finde larver af Nældesommerfugl, Araschnia levana. ca. 30 stk. på Brændenælde.

Oktober

14. oktober - Nørholm Hede
Så fik jeg endelig tid til en lille tur ud i det grønne... joh, det er stadigvæk det grønne, der dominerer for efteråret er ikke for alvor sat ind endnu. Der har været rigtig gode solskinsdage her i starten af oktober, men desværre har jeg ikke haft tid til at komme ud, men i dag skulle det være. En tur til Nørholm Hede gav sågar en sommerfugl, nemlig den Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas, omend i en noget slidt udgave. Det er vel nok den sidste sommerfugl for i år.

STATUS over året 2013.
2013 har vejrmæssigt været et godt år for sommerfuglene. Jeg kunne godt have ønsket mig mere tid til naturen, men mit natarbejde begrænser mulighederne en del, da der jo også skal soves og være tid til familien. Alligevel har året givet en masse gode oplevelser. I foråret startede jeg jo ud med et splinternyt kamera, en Fujifilm X-S1, og det har resulteret i rigtig mange gode foto's. Der blev da også tid til at opsøge et par nye lokaliteter, og ikke mindst Haltrup Hede viste sig at være et rigtigt smørhul med 2 nye arter: Sortåret Hvidvinge og Moserandøje. Også Storemose gav en ny art for området, nemlig Isblåfuglen. Det blev ikke til nye video'er i år, men til gengæld fik jeg taget en masse flotte foto's med det nye kamera.

Juli
Januar

04. januar - Ansager
Januar måned startede ud med et par forholdsvis lune aftener, omkring 4-5 grader plus, så på vejen til mit nye arbejde tjekkede jeg selvfølgelig lige skovstrækningerne, men jeg så ikke nogle natsværmere i skæret af billyset. Det var nok også lige tidlig nok, men man ved jo aldrig med frostmålerne.

​

31. januar - Ansager
Resten af måneden har nattemperaturerne ligget lige omkring eller lidt under frysepunktet, så der har ikke været nogen chance for frostmålere i denne omgang.
Når der nu ikke er nogen sommerfugle at melde, vil jeg benytte pladsen til at nævne de vinterfugle, der har besøgt mit foderbræt i løbet af vinteren.
Den mest prominente gæst er vel Spætmejsen, som kom til foderbrættet i et par gange i starten af december. Sammen med den kom også en lille flok kvækerfinker og grønirisker, samt en enkelt sortmejse. I denne måned har en enkelt jernspurv så gæstet foderbrættet dagligt. Udover de nævnte arter, har der selvfølgelig været de mere almindelige arter som musvit, blåmejse, bogfinke, tyrkerdue, solsort og gråspurv, som er kommet regelmæssigt gennem hele vinteren, sammen med den lille kække rødhals.

Februar

27. februar - Ansager
Januar og februar har været rimelig stabile, hvad angår vejret. Dagtemperaturer omkring frysepunktet eller lidt over og om natten ned til ca. 5 graders frost. Det ser ud til at det bliver lidt varmere i starten af næste måned, og det er så spændende, hvornår vi når op på dagtemperaturer, der kan lokke de første overvintrende dagsommerfugle ud fra deres skjul i brændestabler, lofter og udhuse.

Marts

02. marts - Nørholm Skov
SÅ ER SOMMERFUGLESÆSONEN SKUDT IGANG !!!
Til trods for, at temperaturen viste blot 3 graders varme, fløj de første eksemplarer af
Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia, rundt på Stokkebrovej ved Nørholm Gods.

07. marts - Ansager
Forårsfornemmelserne kom til at vare kort. Marts startede ellers ud med lidt lunere vejr, helt op til 10 plus grader om dagen, men nu siger DMI's prognose, at det bliver vinteragtigt igen i hele resten af marts. Håber sgu' de tar' fejl....
Heldigvis er mit nye
Fujifilm X-S1 kamera kommet, så nu skal jeg ha' lært hvordan man bruger den....

​

12. marts - Ansager
I nat nåede vi helt ned på -12,6 her i Ansager. Foreløbig årets koldeste nat.

​

30. marts - Ansager
Desværre fik DMI ret i deres vejrprognose for marts. Vejret er stadig vinteragtigt med  ned til 5 frostgrader om natten. Der har været mange flotte solskinsdage.... joh, men hvad hjælper det, hvis temperaturen har svært ved at kravle over frysepunktet !!!

April

02. april - Nørholm Skov
Nu ser det endelig ud til, at solen har fået lidt mere magt. Vi er helt oppe og runde de 10 grader om dagen, men nattefrosten holder stadig fast. En tur til Nørholm Skov i dag resulterede dog i årets første dagsommerfugl, en han af Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, som nød det herlige solskinsvejr.

​

06. april - Nørholm Skov
Så var der lige en enkelt aften, hvor temperaturen ikke faldt til frysepunktet inden mørkets frembrud. Det gav dog kun en enkelt måler: Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.

​

12. april - Nørholm Skov
En lun aften, hvor der fløj en hel del Martsmålere, Agriopis aescularia og Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.
 

27. april - Ansager
Det er som om, at foråret ikke rigtig kan komme i gang. Vi er ganske vist sluppet for nattefrost de sidste par uger, men det kniber gevaldigt med dagtemperaturerne, som synes at hænge fast på en 10-12 grader, og kun et par gange har været oppe at runde de 15 grader. Jeg har endnu ikke haft lysfælden tændt.

Maj

02. maj - Assenbæk Plantage.
Det ser nu ud til, at det bliver lidt varmere de kommende dage. Vinden er dog stadig kølig, og vi kommer næppe over de 15 grader. En lille tur til Assenbæk i dag gav et godt billede af Citronsommerfugle , Gonepteryx rhamni i parring. Jeg så også et par Grønårede kålsommerfugle, Pieris napi.
Det var så samtidig indvielsen af det nye kamera, Fujifilm X-S1, der har en manuelt styret zoom, som går fra 24mm til 624mm, svarende til 26x zoom.

Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni

Brun Sandspringer, Cicindela  hybrida

03. maj - Puglund Fiskesø.

En af mine yndlingsdyr i det tidlige forår er den Brune Sandspringer, Cicindela hybrida, et fascinerende dyr med dens store kindbakker. Tænk om den var 2 meter lang?!... Det kræver superlangsomme bevægelser at komme ind på livet af denne bille, for den ynder at bruge sin evne til at flyve, lige så snart den føler sig truet. Bedst er det, at sætte sig stille og roligt, og så bare vente på, at de kommer nærmere.
En enkelt
Rødhalet Jordbi, Andrena haemorrhoa, kom også i "kassen".

Rødhalet Jordbi, Andrena haemorrhoa

05. - 08. maj - Ansager, Ellebæk Mose, Pølmose.
Det nye kamera kommer endelig til sin ret. Her et lille udpluk.

Lille Penselspinder, Pheosia gnoma

Broget Vintermåler, Biston strataria

Broget Forårsugle, Orthosia incerta

Gotisk Forårsugle, Orthosia gothica

Tand-Månemåler, Selenia dentaria

Rød Skovmyre, Formica rufa

Alm. Gødningsflue, Scathophaga stercoraria

Tipula vittata

Ellebæk Mose tilhørte mine forældre indtil midten af 80'erne, hvor mosen blev solgt fra til nabogården. Desværre resulterede det i tilgroning af mosen. Som indirekte følge deraf, forsvandt også alle de sjældne sommerfugle, som levede der.

Tøndersvamp, Fomes fomentarius

15. maj - Ansager
Noget lunere luft trænger nu op over Danmark, men desværre også noget ustadigt vejr med risiko for regn og torden. Der er for alvor kommet gang i foråret. Træerne har fået blade, markerne står grønne og gule med masser af mælkebøtter, og sommerfuglene flyver flittigt. Mit eneste problem: JEG HAR IKKE TID !!!

16. maj - Krarup Lund
Så blev der dog alligevel tid til en lille tur til Krarup Lund. Og se DER !!! En Nældesommerfugl, Araschnia levana. Fik et fantastisk godt billede af den, siddende i træerne med lyset kommende ind bagfra. Billedet er taget med "fuld skrue" på zoomen (624mm) på ca. 3 meters afstand. Siger en hel del om, hvilke muligheder der ligger i dette fremragende kamera !!!

Det blev også til en lille serie billeder af Aurora, Anthocharis cardamines, bl.a. af hannens flirten. Hunnen er dog ikke interesseret. Det viser hun ved at stikke "rumpetten" i vejret...

Nældesommerfugl, Araschnia levana

Aurora, Anthocharis cardamines

♂
♀

Hannen af Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi, var mere heldig...
Og så mødte jeg den sjove
Mark-Snabelflue, Rhingia campestris, en flot Rødpelset Jordbi, Andrena fulva, og den Almindelige Sumpsvirreflue, Helophilus pendulus.

Mark-Snabelflue, Rhingia campestris

Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi

Alm. Sumpsvirreflue, Helophilus pendulus

18. maj - Pølmose

Årets første tur til Pølmose bød på en interessant oplevelse, nemlig den Grønne Sandspringer, Cicindela campestris, i parring. De blev selvfølgelig skudt "sønder og sammen", og et par gode fuldtræffere kom der da også ud af det. Jeg mødte også den flotte Kornet Løber, Carabus granulatus.

Grøn Sandspringer, Cicindela campestris

Kornet Løber, Carabus granulatus

24. maj - Haltrup Hede
I aftes kiggede jeg på Google Maps, og fandt et par nye interessant udseende lokaliteter. I dag besøgte jeg så den ene af dem, nemlig Haltrup Hede, som ligger inde i Ansager Plantage og blot en kilometers penge i luftlinje fra min bopæl. Og det blev da noget af en tur.... sørme, om ikke jeg genfandt Spættet Bredpande, Pyrgus malvae, som jeg ikke har set siden engang sidst i 70'erne i Ellebæk Mose. Jeg fik desværre ikke noget godt billede i denne omgang, men jeg vender skam tilbage, lige så snart jeg får tid igen. Desuden så jeg omkr. 10 Grønne Busksommerfugle, Callophrys rubi og et par meget slidte Dagpåfugleøjer, Aglais io.

Haltrup Hede kan være et farligt sted,
hvis man er en lille Rovedderkop. Her
er den blevet overfaldet af en Sandhveps, og
nu bliver den "madpakke" for hvepsens larve.

26. maj - Ansager Krat
I det fine vejr tog jeg junior med en tur i Ansager Krat. Vi så årets første Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae, et par Aurora, Anthocharis cardamines og Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni. På vej hjem mødte vi en fuldvoksen larve af Græsspinder, Eutrix potatoria.

Græsspinder, Eutrix potatoria

30. maj - Nørholm Hede
Så kom den første Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera. Det ser altså ud til, at denne sjældne sommerfugl har klaret den hårde vinter, og der er da glædeligvis også kommet lidt liv i Mosebølle-buskene, som er larvens foderplante.
Det lykkedes mig sågar at få et par rimelige billeder af den. Den lille ugle er ellers en af de allersværeste sommerfugle at fotografere, og kan drive enhver naturfotograf til vanvid...
På heden mødte jeg også den flotte
Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo, både hannen og hunnen.

Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo

♂
♀

Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera

Kærmysse,  Calla palustris

Marmoreret Kløverugle, Euclidia mi

Døvnælde, Lamium album

31. maj - Ansager

I nat havde jeg tændt lysfælden igen, og det gav en rigtig god art, nemlig den ret sjældne Camouflagespinder, Harpyia milhauseri. Den har i de seneste år dog bredt sig fra øerne til det østlige og sydlige Jylland.

Camouflagespinder, Harpyia milhauseri

Juni

04. juni - Haltrup Hede
Min nye lokalitet har vist sig at være noget af et "smørhul". Stor var min forbavselse dog, da jeg fik et kort, men sikkert, glimt af Melbærris-Daguglen, Coranarta cordigera. Jeg så den helt tydelig, da den kom flyvende og satte sig på en blomst af Revling. Lynhurtigt kravlede den ind under blomsten, så jeg ikke kunne se den. Jeg satte mig forsigtigt på hug, og gjorde klar til at "skyde", men i samme øjeblik fløj den ud fra blomsten og væk var den. ØV,ØV,ØV... jeg fik IKKE det, så vigtige billede. Men nu ved jeg, at den er der, så jagten på den fortsætter....
Eksperterne inde på F&N stillede sig dog noget tvivlende, men jeg ved hvad jeg har set, og det holder jeg fast ved, så nu skal der bare det ultimative bevis til: Foto af dyret...
På dagens tur blev der også til en
Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia og en hun af Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus.

05. juni - Haltrup Hede
Et fantastisk sted jeg har fundet her: Først Spættet Bredpande, så Melbærrisdagugle, og nu også Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, endda mindst hele 4. Og minsandten også en glassværmer, Rødbæltet Birke-Glassværmer, Synanthedon culiciformis.
Sidst jeg så Sortåret Hvidvinge var i 2010, hvilket var det første eksemplar for mig i Vestjylland. Det var derfor en glædelig overraskelse at jeg skulle møde den så talstærkt på denne lokalitet.
Melbærris-Daguglen var selvfølgelig min top prioritet i dag, men den valgte at holde sig væk fra mit ellers skarpe blik.

Rødbæltet Birke-Glassværmer, Synanthedon culiciformis

Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus

♀

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

06. juni - Haltrup Hede, Puglund Fiskesø

I dag var jeg på tur med Jesper og vi så 5 stk. Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, og en Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia på heden. Og så fik jeg et skægt billede af en "flygtende" Guldbasse...
Ved fiskesøen er
Dværgblåfugl, Cupido minimus, kommet frem. Ialt en 3-4 stykker på grusbakken. Foderplanten Rundbælg er dog ikke i blomst endnu. Desværre ser det ud til, at de mange Gyvel planter er ved at kvæle Rundbælg og andre planter på grusbanken, så måske et spørgsmål om tid, hvornår sommerfuglen forsvinder...

Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia

Jesper in action

Dværgblåfugl, Cupido minimus

Guldbasse sp.

08. juni - Lundby Hede
På min, efterhånden, årlige tur til Nordjylland for at fotografere og filme den sjældne Hedepletvinge, Euphydryas aurinia, gik turen denne gang til Lundby Hede. Turen var delvis vellykket. Jeg fik da et par gode billeder, men video blev der (IGEN) ikke noget af. Næste år lejer vi sgu et sommerhus i nærheden. så kan det være at det lykkes for mig at få de videooptagelser, jeg er på jagt efter !
Foruden Hedepletvinge var der også en del
Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia, som var møgirriterende, da Hedepletvingen hele tiden jagtede dem, og derfor ikke blev siddende ret lang tid på blomsterne. Også Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, fløj talrigt på heden. På skovvejen op til Lundby Hede fandt jeg en Skovrandøje, Pararge aegeria på tilbageturen.

Hedepletvinge, Euphydryas aurinia

Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

Engblomme,  Trollius europaeus

13. juni - Nørholm Enge

Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene har en lille population på Nørholm Enge. Den var dog ikke særlig samarbejdsvillig, da jeg ville fotografere.

Brunlig Perlemorsommerfugl,  Boloria selene

14. juni - Abild Hede
Jeg var lige ude og kigge lidt på denne nye lokalitet. Desværre blæste der en kraftig vind, så der var ingen sommerfugle på vingerne. Stedet ser dog særdeles spændende ud. Der er både regulær hede, mose og lidt plantage, så jeg håber at finde mange spændende sommerfugle derude.
Stedet ser lovende ud for Melbærris-Daguglen, for det vrimler med store buske af Mosebølle. Skal bestemt eftersøges der til næste år.

18.-20.-25. juni - Haltrup Hede, Krarup Lund

Haltrup Hede bliver ved med at overraske. I dag kunne jeg således notere den truede Moserandøje, Coenonympha tullia, fra lokaliteten. Den holder til i den mere "mosede" del af området, hvor der gror en hel del Kæruld, som er larvens foderplante. Moserandøjet ser ud til at have en pæn bestand. Jeg så omkring en 10-15 eksemplarer.
I
Krarup Lund blev det også til et par skud, bl.a. af den flotte Blodplet, Tyria jacobaeae, og Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus...

Moserandøje,  Coenonympha tullia

Stor Bredpande,  Ochlodes sylvanus

Nøddesnudebille,  Curculio nucum

Skorpionflue sp.

Sortvinget Engrovflue,  Dioctria oelandica

Plettet Gøgeurt,  Dactylorhiza maculata

Broget Springedderkop,  Evarcha falcata

Juli

06. juli - Storemose
Efter et par uger med lidt halvdårligt vejr, er sommeren for alvor vendt tilbage. Jeg tog derfor en tur ud til en ny lokalitet, som hedder Storemose. Og... den lever skam op til sit navn. Jeg nåede kun at se lidt af mosen i dag. Jeg vil nu nærmere kalde den en kæmpestor eng med masser af blomster, ikke mindst tidsel. Turen gav da også en rigtig god art nemlig en han af Isblåfugl, Polyommatus amandus og en Femplettet Køllesværmer, enten trifolii eller lonicerae... eksperterne er som sædvanlig uenige. Jeg hælder mest til lonicerae. Derudover var der et par Grønne Køllesværmere, Adscites statices, 2 Dukatsommerfugle, Lycaena virgaureae og masser af Græsrandøje og Engrandøje.

Det har senere vist sig, at det er Engkøllesværmer, Zygaena trifolii, der lever i Storemose (2015).

Grøn Køllesværmer,  Adscita statices

Isblåfugl,  Polyommatus iamandus

Engrandøje,  Aphantopus hyperantus

Engkøllesværmer,  Zygaena trifolii

♂

09. juli - Haltrup Hede
Så var jeg ude og jagte den perlemorsommerfugl, jeg så sidst jeg var her. Jeg fik da endelig også et par brugbare billeder til ID, og jeg var HELT sikker på, at det måtte være Moseperlemorfuglen, men ak... eksperterne skød mig i sænk. Jeg må derfor "nøjes" med at notere Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene, som ny for området, men det er jo heller ik' så ring' endda. Derudover fløj der stadig et par Moserandøjer og en hel del bredpander. Jeg kan ihvertfald notere Skråstregbredpande, Thymelicus sylvestris. Sortåret Hvidvinge er der også stadigvæk, men de ser noget slidte ud.

Brunlig Perlemorsommerfugl,  Boloria selene

Tørve-Silkesvirreflue,  Sericomyia silentis

Klokkelyng,  Erica tetralix

Skråstregbredpande,  Thymelicus sylvestris

Græsrandøje,  Maniola jurtina

Sortsømmet Blomsterbuk, Stenurella melanura

10. juli - Storemose, Ansager Plantage, Nørholm Hede, Ansager
I Storemose så jeg omkring 10 eksemplarer af Isblåfugl, Polyommatus amandus, og på brakmarken i Assenbæk Plantage myldrede det med larver af Blodplet, Tyria jacobaeae.
Nørholm Hede mødte jeg den flotte Firebåndet Blomsterbuk, Leptura quadrifasciata, og på Kanalvej i Ansager fløj der en han af Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae.

Dukatsommerfugl,  Lycaena virgaureae

Isblåfugl,  Polyommatus amandus

Firebåndet Blomsterbuk,  Leptura quadrifasciata

♂
♀

Blodplet,  Tyria jacobaeae

20. juli - Storemose
Det gav så årets første Nældesommerfugl, Araschnia levana af sommerformen. Jeg havde sat næsen op efter de andre store takvinger, da der er masser af blomstrende tidsler lige nu, men sommerfuglene er tilsyneladende sent på den i år, for jeg så ikke en eneste af de store takvinger.

Stregbredpande,  Thymelicus lineola

Lille Kålsommerfugl,  Pieris rapae

Fotodagbogen 2013

Blodplet,  Tyria jacobaeae

Dag-pragtstjerne,  Silene dioica

Almindelig Hanekro,  Galeopsis tetrahit

Stor Kålsommerfugl,  Pieris brassicae

Almindelig Blåfugl,  Polyommatus icarus

Admiral, Vanessa atalanta

September
bottom of page