top of page
Juli
Februar

02. Februar - Ansager
Så kom vi igennem januar uden alt for mange frostdage, hvilket jo er godt for vore overvintrende sommerfuglearter. Lige nu er vi dog inde i en periode med koldere vejr, ned til 5 graders frost om natten og dagtemperaturer lidt over frysepunktet. Det skulle blive lidt lunere igen, når vi når hen i skolernes vinterferie.
Familiens ferie går i år til Lolland, nærmere bestemt til Nysted, hvor vi har lejet en lejlighed i starten af juli. Foruden familieture til Knuthenborg Safaripark, Lalandia og Marielyst Golf og Fun Park, så har farmand her jo selvfølgelig også planlagt et par sommerfuglejagter. Jeg håber på billeder og film af
Spejlbredpande og Hvid Admiral, som flyver på netop dette tidspunkt.
I forvejen er der jo planlagt endnu en tur til Lolland sidst i maj, hvor det gælder
Rødlig Perlemorsommerfugl, Sortplettet Bredpande og Sort Ildfugl. Så er det jo bare at håbe på godt vejr.
Endelig er det min plan, at der i år skal gøres mere ved filmeriet igen. Jeg har en lille drøm om at vise mine naturoplevelser i en dokumentarfilm. Den kommer til at omhandle alle mine yndlings-lokaliteter, med henblik på at vise hvilke dyr, der lever de forskellige steder. Det bliver helt sikkert en stor opgave, og det kommer sikkert til at vare et par år, eller mere, inden jeg har det rigtige materiale.

20. februar - Nørholm Skov
Årets første tur til Nørholm gav 3 stk. Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia.

Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia

Marts

05. marts - Nørholm Skov
1 Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia - 1 Martsmåler, Alsophila aescularia - 8 Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.

​

09. marts - Ansager
Årets første dagsommerfugl er set. En Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, flaksede over Storegade i Ansager.

​

11. marts - Haltrup Hede
En periode med lunere forårsvejr har fået gang i livet rundt omkring. Så således 4 Citronsommerfugle på heden.

​

18. marts - Haltrup Hede
1 Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni

Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria

Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia

Ørentvist sp.

April

04. april - Ansager
Årets første Nældens Takvinge, Aglais urticae.

​

09. april - Ansager
I dag klækkede en Lille Kålsommerfugl, Pieris rapae, som havde siddet ubemærket uden for køkkenvinduet.

11. april - Assenbæk Plantage, Puglund.

Årets første Dagpåfugleøjer, Aglais io. 2 i Assenbæk og 1 i Puglund.
Og så er der også kommet gang i de
Brune Sandspringere, Cicindela hybrida, som nød solens bagende varme på sandbanken ved fiskesøen, mens Skruptudserne kvækkede om kap, for at tiltrække en mage...

Dagpåfugleøje, Aglais io

Brun Sandspringer, Cicindela hybrida

20. april - Assenbæk Plantage
På stien til brakmarken så jeg 3 stk. Aurora, Anthocharis cardamines, hanner - 5 stk. Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi og en enkelt Skovblåfugl, Celastrina argiolus.

​

23. april - Ansager
Så er mit nye kamera kommet, en Panasonic LUMIX DMC-FZ200, som skulle være fremragende til videooptagelser. Som jeg skrev i indledningen, er det planen, at der skal laves mere video fra i år, så jeg glæder mig til at komme i gang med det nye kamera, som optager i FullHD...

Maj

03.maj - Krarup Lund
Årets første Nældesommerfugl, Araschnia levana.

08. maj - Storemose.

Så fandt jeg da også lige larverne af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, i Storemose. En 15-20 stykker på en lille "ussel" Tjørnebusk.

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

11. maj - Storemose
I dag var jeg ude i mosen sammen med Bo Skelmose, som gerne ville have lidt film og foto af larverne. Som ekstra bonus kan jeg nu også tælle Spættet Bredpande, Pyrgus malvae (4 eksemplarer) og Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia (1 eksemplar), som nye arter for mosen. Endvidere årets første Kløverugle, Euclidia mi og Brun Kløverugle, Euclidia glyphica. En enkelt Skovblåfugl, Celastrina argiolus, blev det også til, samt Dagpåfugleøje, Aglais io, Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni og Aurora, Anthocharis cardamines.

15. maj - Alslev Hede, Storemose
I formidddags besøgte jeg Alslev Hede sammen med Erland Brydsø. Vejret var ikke videre godt, så det blev kun til et par Lyngmålere, Ematurga atomaria. Det var nu også mest for at se stedet, og det ser skam spændende ud, når det gælder Melbærris-Daguglen. Der er nogle gode Mosebølle-buske på heden, så jeg er ret sikker på, at jeg finder uglen der.
Over middag kom solen så endelig frem, og turen gik til
Storemose. Det blev til 3 dejlige timer med masser af gode oplevelser. Der blev således observeret 2 Spættet Bredpande, Pyrgus malvae - 1 Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - 1 Skovblåfugl, Celastrina argiolus - og en friskklækket Aftenpåfugleøje, Smerinthus ocellata. Og så var der jo larverne af Sortåret Hvidvinge. De var meget aktive i dag, og jeg fik nogle gode videooptagelser af dem.

Lyngmåler, Ematurga atomaria

Fireplettet Libel, Libellula quadrimaculata

Alm. MarksvirreflueEupeodes corollae

Aftenpåfugleøje, Smerinthus ocellata

22. maj - Alslev Hede
I dag skulle der så ledes efter Melbærris-Dagugle. Desværre fandt jeg ingen, så min optimisme er dalet lidt igen, men har ikke opgivet. Men så kan jeg da i stedet udvide artslisten for området med Admiral, Vanessa atalanta, Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi og Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi.

23. maj - Søholt Storskov, Bøtø Dige
Så oprandt dagen for turen til det Lollandske. Egentlig var turen fastsat til den næste weekend, men vejrudsigten gjorde, at jeg spontant valgte at køre i denne weekend. Så jeg kontaktede Barvid Jørgensen, som havde lovet at vise mig rundt.
Og vejret blev da også rimelig, ganske vist lidt mange skyer og ikke særlig varmt, vel kun en 15 grader. Og for første gang i mit liv mødte jeg så den sjældne
Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne. Det blev til i alt 4 eksemplarer i en lysning i skoven, og jeg fik nogle gode videooptagelser. Vi ledte også efter den Sortplettede Bredpande, men den så vi desværre ingen af.
Senere på eftermiddagen tog Barvid og jeg til
Bøtø for at se Sort Ildfugl, Lycaena tityrus. Vi fandt 2 eksemplarer, den ene en æglæggende hun. Igen fik jeg en smule film.

24. maj - Søholt Storskov

I dag tog vi igen til Storskoven og jeg så omkring 5 Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne Takket være Barvid, som i øvrigt luskede rundt og ledte efter Sortplettet Bredpande, mens jeg filmede perlemorfuglen, fik jeg simpelthen turens største oplevelse. Han fandt nemlig et par perlemorsommerfugle i parring, og det blev til nogle nydelige filmoptagelser.

Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne

Sort Ildfugl, Lycaena tutyrus

27. maj - Ansager
Desværre har maj måned været usædvanlig kølig og ustabil, så der har kun været få gode dage til sommerfuglene. Det har derfor været noget småt med optagelser og foto. Kan nu bare håbe på bedre vejr i juni og resten af sommeren.

Juni

04. juni - Storemose
Så blev det endelig lidt bedre vejr, omend skyerne og vinden stadig driller. Og meget flyver der endnu ikke derude. Der var dog en del Brun Kløverugle, Euclidia glyphica og et par hanner af Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus. Det mest interessante var perlemorsommerfuglen, der fløj rundt. Den satte sig et kort øjeblik på en blomst, men ikke længe nok til at jeg kunne bestemme den med sikkerhed. Jeg er dog rimelig varm på, at det må være en Brunlig Perlemorsommerfugl.

05. juni - Nørholm Hede og Eng, Storemose
I dag havde jeg så håbet på at få lidt video af bl.a. Okkergul Randøje, Coenonympha pamphilus, som sidste fløj i antal på engen ned til vandhullet. Jeg så desværre kun 2 eksemplarer i dag, så der blev ikke noget video denne gang. Jeg tjekkede endvidere også Mosebølle-buskene for Melbærris-Dagugle, men også uden held.
Øvrige fund: 2 stk
Skovblåfugl, Celastrina argiolus, 3 stk Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas og ca. 10-15 Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi.
Lettere skuffet over besøget på heden, drog jeg videre til
Storemose, og fik så i stedet lidt video af Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus, som også fløj der i dag. Jeg så perlemorsommerfuglen igen, men stadig ingen sikker identifikation.

10. juni - Krarup Lund.

Eneste sommerfugl på vingerne i dag var 2 eksemplarer af Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae. Til gengæld fandt jeg nogle andre spændende dyr. Det bedste fund var helt sikkert Blodcikade, Cercopis vulnerata. Iflg. Fugle&Natur blev arten første gang meldt fra Danmark i 2006, hvor den blev fundet i Sønderjylland. Senere har den så bredt sig længere op i landet, og efterhånden fundet mange steder, især i det sydlige og østlige Jylland. Jesper var den første til at finde den herovre vestpå. Det var i 2013, og også i Krarup.
En enkelt
Rød Kanttæge, Corizus hyoscyami, blev det også til, og så var der ellers gang i Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo, som solede sig i lysningerne.

Blodcikade, Cercopis vulnerata

Rød Kanttæge, Corizus hyoscyami

Grøn Busksommerfugl, Calophrys rubi

12. juni - Haltrup Hede
Årets første obs af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi. En enkelt fløj rundt på skovstien og lod sig filme og fotografere. Derudover en del Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus, bl.a. et par i parring.

13. juni - Storemose
Så kom der endelig klarhed over, hvilken perlemorsommerfugl, det er der flyver rundt. Så i alt en 4-5 eksemplarer af Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene. Øvrige arter: Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - Spættet Bredpande, Pyrgus malvae - Brun Kløverugle, Euclidia glyphica - Hvidvingemåler, Siona lineata.

25. juni - Storemose, Haltrup Hede
Efter en lang periode med kulde, regn og blæst, blev det atter lidt bedre vejr. Turen til Storemose bød derfor på 5 stk Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi - Årets første Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia og årets første Græsrandøje, Maniola jurtina. Havde ellers regnet med at Isblåfugl og Engkøllesværmer også ville være kommet frem, men åbenbart lidt for tidligt endnu.
Haltrup Hede er de første Moserandøjer, Coenonympha tullia kommet frem, i alt 3 stk. set. En enkelt Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene, blev det også til, og de første eksemplarer af Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus. Endelig var der også 2 stk. Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi.

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

28. juni - Storemose

En helt fantastisk dag i Storemose, hvor jeg fik både Sortåret Hvidvinge's parringsdans og æglægning!!! Ganske enkelt en super-duper oplevelse...
I alt var der omkring 7 stk, hvoraf de 3 var æglæggende. Ekstra lille bonus var årets første
Tidselsommerfugl, Vanessa cardui, en noget slidt eksemplar efter den lange flyvetur fra Syden.

30. juni - Haldbjerg Plantage, Storemose

Mine fantastiske oplevelser med Sortåret Hvidvinge forleden, fik Bo Skelmose på banen... han ville også gerne filme denne smukke sommerfugl. Så vi drog til Storemose og så da også en del. Desværre fik han ikke nogen æglægning af dyret.
Og så er
Isblåfugl, Polyommatus amandus også kommet frem, samt Engkøllesværmer, Zygaena trifolii.
På marken, ikke langt fra
Haltrup Hede, var der rigtig gang i Sortåret Hvidvinge, Aporia crateagi. Bo og jeg fik nogle gode optagelser af et par i parring. I alt var der en 6-7 stykker.

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

Isblåfugl, Polyommatus amandus

Juli

07. juli - Bøtø Plantage

På vores sommerferie på Lolland i denne uge, benyttede jeg lige lejligheden og det gode vejr til en tur i Bøtø Plantage, med vægten lagt på Spejlbredpande, Heteropterus morpheus og Hvid Admiral, Limenitis camilla. Det blev til 3 eksemplarer af Spejlbredpanden, som jeg fik nogle gode billeder og lidt video af. Desværre ingen Hvid Admiral, mest fordi jeg ikke havde mere tid tilbage og det begyndte at blive overskyet. Den må vente til næste gang.
Udover Spejlbredpande så jeg flg.:
Okkergul Randøje, Coenonympha pamphilus, - Græsrandøje, Maniola jurtina - Engrandøje, Aphantopus hyperantus - Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus, og så en enkelt Markperlemorsommerfugl, Argynnis aglaja, som jeg ikke har set siden 70'erne.

Spejlbredpande, Heteropterus morpheus

14. juli - Storemose

I dag tjekkede jeg æggene af Sortåret Hvidvinge. Der var tilsyneladende ikke nogen, der var klækket. I stedet koncentrerede jeg mig om at få noget video af Engkøllesværmer, Zygaena trifolii. Og det gik over al forventning, for jeg fandt både et par i parring og en puppe, som endnu ikke var klækket.

Engkøllesværmer, Zygaena trifolii

18. juli - Snepsgårde v/Ribe

Inge Nagstrup genopdagede Brun Pletvinge, Melitaea athalia her for et par dage siden, så det var et oplagt mål for mig at tage derned og finde den også. Det blev til i alt en 7-8 eksemplarer. De fleste af dem temmelig slidte, men et par af dem så stadig ret friske ud.
Inge's fund var det første så langt sydpå siden 1993, så den har altså "gemt sig" i 22 år. Jeg tror nu snarere, at det hænger sammen med at vi er så få sommerfugle interesserede her i det sydlige Jylland.
En enkelt
Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae blev det da også til, en han, og dermed den første i år.

Brun Pletvinge, Melitaea athalia

20. juli - Grene Sande
Sammen med Jesper, tog jeg til Kirkeby Plantage nord for Sønder Omme. Det var der, der blev set Brun Pletvinge for et par år siden. Vejret var desværre ikke med os, og det ser da heller ikke ud til at arten er der mere, da der på området graves grus. Vi tog i stedet en lille afstikker til Grene Sande, hvor der fløj en 5-6 Sandrandøjer, Hipparchia semele.

Græsrandøje, Maniola jurtina

22. juli - Assenbæk Plantage

På den lille brakmark i plantagen fløj der Admiral, Vanessa atalanta - Tidselsommerfugl, Vanessa cardui - Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia - Nældens Takvinge, Aglais urticae - Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae - Græsrandøje, Maniola jurtina og et par Engrandøjer, Aphantopus hyperantus i parring. Og sørme om ikke også der fløj en temmelig stor perlemorsommerfugl. Jeg så den kun ganske kort siddende på tidsel, men er ret overbevist om, at det må være Markperlemorsommerfugl, Argynnis aglaja, som jeg ikke har set i Vestjylland siden 70'erne.
Da jeg ikke er 110% sikker, er den ikke meldt på Fugle&Natur. Endnu en art, jeg ikke har set siden 70'erne er den
Seksplettede Køllesværmer, Zygaena filipendulae, og minsandten om ikke der også fløj sådan en inde i plantagen.

Nældens Takvinge, Aglais urticae

Tidselsommerfugl, Vanessa cardui

Engrandøje, Aphantopus hyperantus

Seksplettet Køllesværmer, Zygaena lonicerae

24. juli - Ansager

En flot Harlekin-Måler, Abraxes grossulariata, forvildede sig denne aften ind i min stue.

Harlekin-Måler, Abraxes grossulariata

August

07. august - Skallingen

Turen til Skallingen i dag var rettet mod 2 arter: Vejrandøje og Klitperlemorsommerfugl. Det lykkedes mig at finde Klitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe, men hold da ferie hvor har den "ild i rumpetten". Sølle 3 korte videoklip blev det til på den 3 timer lange tur. Den fløj på i en pæn stor "gryde" lige ved Vogterhuset, helt nede ved Skallingen Strand.
Andre arter:
Tidselsommerfugl, Vanessa cardui - Dagpåfugleøje, Aglais io - Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus og Sandrandøje, Hipparchia semele.
Glemmes skal så heller ikke
Gammaugle, Autographa gamma, som fløj i massevis i kløverblomsterne.

Klitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe

08. august - Storemose, Kvie Sø

Stadigvæk mange larver af Blodplet, Tyria jacobaeae i mosen, og et par flotte hunner af Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae. Hannerne er efterhånden godt slidte.
Trods slåning af engen ved
Kvie Sø, var der stadig nogle få blomster, især tidsler, som Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene, nød godt af. Der var vel ca. 20 eksemplarer.

Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene

19. august - Ansager

Så fik jeg langt om længe taget mig sammen til en lyseaften. De mest spændende dyr var Frønnet Landmand, Agrotis puta og måleren Gulkroppet Balsaminmåler, Ecliptopera capitata.
Og så bliver mine sommerfuglebuske i øjeblikket ivrigt besøgt af alle de kendte: Admiral, Dagpåfugleøje, Nældens Takvinge, Tidselsommerfugl, Citronsommerfugl og Stor Kålsommerfugl, og selvfølgelig den allesteds nærværende Gammaugle, som synes at have et godt flyveår igen.

21. august - Fanø

I dag tog Jesper og jeg til Fanø. Vores mål var Vejrandøje, Lasiommata megera, og sørme om ikke vi var heldige at se i alt en 10 stykker. Det er første gang, jeg ser arten i Danmark. Men hold da op, hvor var de ikke i humør til at blive filmet og fotograferet.

Vejrandøje, Lasiommata megera

Jesper på Fanø-færgen

22. august - Hessel
Et fantastisk liv udspiller sig for tiden på den lille lucernemark. Der er vildt mange sommerfugle på marken, så mange at man bliver helt stresset og forvirret, når man skal filme. Jesper havde inviteret Tina fra Esbjerg med på kratluskertur, og hun var fuldstændig overvældet af mængden af sommerfugle... det var vi såmænd også. Det er mange år siden, jeg har set noget lignende.
Klart dominerende var
Dagpåfugleøje, Aglais io, efterfulgt af Nældens Takvinge, Aglais urticae, Tidselsommerfugl, Vanessa cardui, Lille Kålsommerfugl, Pieris rapae, Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae, Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi, Admiral, Vanessa atalanta og en enkelt Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia.

29. august - Ejstrup v/Kolding

For et par dage siden, blev der set omkr. 5 Gulhaler på denne lokalitet, så de var selvfølgelig mit primære mål. Desværre var vejret ikke i sit bedste hjørne, og jeg fandt da heller ikke sommerfuglen. Men turen var ikke helt forgæves. Jeg så f.eks. omkr. 30 larver af Måneplet, Phalera bucephala, og et par af de store guldsmede, Blå Mosaikguldsmed, Aeschna cyanea og Efterårs-Mosaikguldsmed, Aeschna mixta. Og så var der Kæmpefluen Harald, Tachina grossa, som jeg sidst mødte i 2013. En fantastisk flue.

Kæmpefluen Harald, Tachina grossa

Måneplet Phalera bucephala

30. august - Assenbæk, Hessel

På brakmarken i Assenbæk var der endnu 2 larver af Blodplet, Tyria jacobaeae, på de halvvisne Brandbægre. Jeg har aldrig set dem så sent på året. Endvidere en larve af Guldlok-Pelsugle, Acronicta auricoma, fundet på Tidsel.
Tjekkede også lige lucernemarken i
Hessel på vej hjem, og der er skam stadig masser af liv. Gik også lige en tur hen ad vejen og kiggede efter larven af Dueurtsværmer, Deilephila elpenor på de få Gederams planter i vejkanten, og sørme ja... der var 2; en af de mørkt farvede og en af de grønne.

Dueurtsværmer, Deilephila elpenor

Guldlok-Pelsugle, Acronicta auricoma

September

11. september - Assenbæk Plantage
Sommeren går på hæld, men der var da stadig omkring 5 Admiraler, Vanessa atalanta og et par Dagpåfugleøjer, Aglais io.

Lang Græssvirreflue, Melanostoma scalara

Mejer sp.

Sortblå Birkebladhveps, Arge pullata

20. september - Nørholm Hede
1 Admiral, Vanessa atalanta og 1 Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni.

Som vanlig, når det slipper op med mine 4-vingede favoritter, går det "ud over" de få skabninger, der endnu er tilbage. Her endnu et lille udvalg:

26. september - Assenbæk Plantage

Efteråret trænger sig mere og mere på, men liv er der da endnu. På en dejlig lun sensommerdag så jeg flg.: 3 Admiral, Vanessa atalanta, 4 Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni og 1 Dagpåfugleøje, Aglais io.

STATUS FOR ÅRET 2015
2015 har været et noget atypisk år. Aldrig tidligere har jeg bevæget mig så mange gange udenfor min "comfort zone". Jeg lagde ud i maj med en tur til Lolland og Falster, hvor jeg mødte
Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne og Sort Ildfugl, Lycaena tityrus. Lolland/Falster var også målet i juli, og denne gang så jeg Spejlbredpande, Heteropterus morpheus. Senere i juli blev der fundet Brun Pletvinge, Melitaea athalia i Snepsgårde v/Ribe, så den måtte jeg da også se. I august gjaldt det Klitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe, på Skallingen, og Vejrandøje, Lasiommata megera på Fanø. Endelig var jeg i Ejstrup v/Kolding for at se Guldhale, men DEN lykkedes det alligevel ikke at finde.
Alt i alt blev det til 5 nye arter for mig i 2015, det højeste antal siden jeg startede op igen i 2010.
Og så blev 2015 også året, hvor jeg fik gang i filmeriet igen. Mit nye kamera,
Panasonic LUMIX DMC-FZ200, som jeg købte i april, har vist sig at være en rigtig god investering. Videodelen i kameraet er simpelthen fremragende let at bruge og HiSpeed funktionen er genial. Den giver mig mulighed for at optage i slowmotion (100 billeder i sekundet) i hele 7,5 minutter. Mit Sony videokamera kan kun optage i slow i 3 sekunder!!!. Og så er skærmen på LUMIX'en langt bedre end på Sony. Meeen, på fotosiden slår den altså ikke Fuji X-S1.
Nu er der så kommet en ny Panasonic på markedet:
LUMIX DMC-FZ300, som kan optage i 4K. Den kunne måske gå hen og blive mit nye legetøj i 2016. Vi må vente og se...

​

Mere STATUS...
Det var vel så lige tidligt nok, jeg fik "afsluttet" dette år. Som nævnt ovenfor, udkom der jo en ny Panasonic, og... selvfølgelig kunne jeg ikke vente...
Den 29. oktober kom posten med den længe ventede pakke, indeholdende det splinternye kamera. OG HOLD DA OP... den tog mig med storm allerede ved de første optagelser... det var selvfølgelig 4K movie funktionen, der først skulle afprøves, og den levede til fulde op til mine forventninger. Jeg var endda så heldig, at der stadig var lidt liv i skoven. En Bredtæge og en Mejer blev det til, i 4K macro... helt suveræn godt... det KAN kun blive et fantastisk filmår, jeg går ind i i 2016!!!
Og så alle de andre spændende funktioner: 4K photo, HiSpeed movie, Time Lapse, Pull Focus, Post Focus osv.... KÆFT, DET BLIR VILDT !!!
For lige at afslutte året, så blev november en af de mest regnfulde. Der var lige et strejf af vinter midt i måneden, hvor det var frost i et par dage. I skrivende stund (18. december) er det stadig meget mildt for årstiden, og måneden forventes at blive den varmeste december målt i nyere tid. Og dagsommerfuglene flyver stadigvæk!!! Tjekkede lige sommerfugleobservationer på Fugle&Natur for de seneste dage, og der er set både
Admiral, Dagpåfugleøje og Det hvide C (12. december). Helt usædvanlig for årstiden...

Fotodagbogen 2015
bottom of page