top of page

Eftersom jeg ikke ligefrem er nogen "vandhund", tog jeg mig i stedet et par rundture omkring lejlighedskomplekset, og tjekkede de farvestrålende og pragtfuldt duftende lavendelbuske...
Og se der... en ganske almindelig Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus og en meget stor, særpræget græshoppelignende skabning. Jeg blev sgu' helt bange, for den var døvsendæleme stor. Min franske ven, Benoit, som jeg skal på tur med imorgen, beskriver den som værende en art Ephippiger sp.

Ephippiger sp.

Almindelig Blåfugl,, Polyommatus icarus

04. juli - Castries,  Domaine de Restinclière

ØV ØV ØV... Det var i dag jeg skulle have været på tur med min franske ven Benoit, som også interesserer sig for sommerfugle. Men ak, vejrudsigten for bjergene var så dårlig, at vi måtte aflyse.
I stedet fortalte Benoit mig om et godt sted ikke langt fra hvor vi logerer, så der tog jeg og familien hen i stedet for.
Men men men... efter blot en time måtte jeg opgive igen, for også her åbnede himlens sluser sig med torden og lynild.
Et par enkelte billeder blev det dog til.
På tilbagevejen kiggede vi forbi det storslåede gamle romerske bygningsværk, "Le Aqueduct", som i sin tid blev brugt til at føre vand ind til byen.

Vejrandøje, Lasiommata megera

Stribetæge, Graphiosoma italicum

05. juli - Digne-les-Bains

I modsætning til turen fra Nice til Castries var denne rejse på små 3 timer en ren fornøjelse. Der var langt mindre trafik på motorvejene, og vi havde nogle fantastiske panoramaer undervejs. Og hotellet, som ligger i ca. 800 meters højde med udsigt til de franske alper, er simpelthen bare fantastisk. Vores lejlighed er kæmpestor i forhold til det lille "hummer" vi havde i Castries.

06, juli - "Jardin des Papillons" i Digne-les-Bains.

Så kom dagen, jeg har set frem til længe. Dagen hvor vi skulle besøge "sommerfuglehaven", og er man "bidt af en gal sommerfugl" så er dette helt bestemt et besøg værd. Selv en sindig vestjyde kan gå fuldstændig amok, når han træder ind i dette paradis, og det var da også nøjagtig hvad der skete for mig. Jeg vidste simpelthen ikke hvilket ben jeg skulle stå på, mens de flotteste sommerfugle fløj om ørerne på mig. Jeg fik taget rigtig mange billeder, men herunder først et par billeder af mine egne "sommerfugle"....

"Jardin des Papillons" ligger ca. 10 km nord for Digne-les-Bains, godt 600 meter over havet. Af Frankrigs ca. 240 arter af Dagsommerfugle, er over 200 af dem blevet registreret i parken.  På parkens hjemmeside kan man læse mere: http://www.proserpine.org/.... og på typisk fransk vis, har man ikke ment det nødvendigt at oversætte siden til andre sprog...

07. juli - Digne-les-Bains

Fascineret af det fantastiske mylder af sommerfugle i "Jardin des papillons", MÅTTE jeg bare af sted endnu engang. Det blev til endnu en serie billeder af de skønne væsener.
Det bliver sandsynligvis også sidste mulighed for sommerfugle, for i morgen går turen mod Nice og den skønne franske riviera.

Sommerfuglehaven "Le Jardin des Papillons" ligger på højre side op ad bjergskråningen.

08. juli - Mouans Sartoux.
Køreturen fra Digne-les-Bains ned til Mouans Sartoux, en mindre by ca. 20 km fra Nice, er med afstand det mest nervepirrende vi har været med til. Især det allerførste stykke på små 3 kilometer var fuldstændig vanvittigt. Utroligt at vi slap fra det uden skrammer... en lille snørklet vej og stigninger over 20%.... VANVITTIGT.
Endelig kom vi ud på en større vej og vi havde nogle fantastiske udsigter undervejs og masser af hårnålesving de næste ca. 90 minutter. Det var en noget rundtosset familie, tæt på hjertestop flere gange, der ankom til det smukt beliggende hotel "Domaine d'Albatros". Her skal vi tilbringe et par dage, inden vi slutter af i Nice.

Nu troede jeg jo egentlig, at det var slut med sommerfugle på denne tur, men hva' faan var nu det for nogle væsener, der fløj rundt ved hotellets P-plads?... på størrelse med gråspurve, men bare meget hurtigere....
Jeg skyndte mig ind med kufferter og tjekke familien ind, og så af sted igen med kameraet, for det her så sgu' for vildt ud...
ØV... de var væk....men sådan en inkarneret vestjyde gir sgu' itte sådan lige op... og JA DA... i et lille palmetræ fandt jeg endelig "uhyret".
Det viste sig at være
Paysandisia archon , som oprindelig er hjemmehørende i Uruguay og Argentina. Arten er blevet indført med palmer i 90'erne, og har siden bredt sig til store dele af Sydeuropa, hvor den gør stor skade på palmetræer.

11. juli - Nice

Nu er det sådan set slut med sommerfugleoplevelserne, men vi skal da lige ha' afslutningen med på denne skønne ferie.
Og hvor er det da bare dejligt, at man kan holde ferie på denne måde, således at både familien og "nørden" får noget ud af det...

Hotel Villa Eden var det sidste hotel vi boede på, beliggende ud til "Promenade d'Anglaise" og blot 100 meter fra stranden.

14. juli - Ansager

Så er jeg tilbage fra en fantastisk tur i det sydfranske. Og skuffelsen over ikke at møde min franske ven, og komme på tur med ham,  blev heldigvis til fulde opvejet af mine oplevelser i "Jardin des Papillons".

17. juli - Assenbæk Plantage, Krarup
Tilbage til de hjemlige jagtmarker og på tur med Jesper. I Assenbæk Plantage så vi: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus (hun) - 5 Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureaea (hanner) - 1 Nældens Takvinge, Aglais urticae og 1 Tidselsommerfugl, Vanessa cardui.
I Krarup Lund var der: 1
Skovblåfugl, Celastrina argiolus - 1 Admiral, Vanessa atalanta - 4 Græsrandøje, Maniola jurtina - 10 Engrandøje, Aphantopus hyperantus og 1 Nældesommerfugl, Araschnia levana.

​

18. juli - Storemose
I dag så flg. arter i mosen: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus (hun) - 5 Dukatsommefugl, Lycaena virgaureae (hanner) - 1 Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis - 1 Dagpåfugleøje, Aglais io - 20 Engrandøje, Aphantopus hyperantus - 6 Græsrandøje, Maniola jurtina - 1 Nældens Takvinge, Aglais urticae og 2 Nældesommerfugl, Araschnia levana.

Engrandøje,  Aphantopus hyperantus

Nældesommerfugl,  Araschnia levana

Almindelig Blåfugl,  Polyommatus icarus

Dukatsommerfugl,  Lycaena virgaureae

August

08. august - Hessel

Det meget varme vejr de seneste 14 dage, har gjort det helt ulideligt at løbe rundt og fotografere, så jeg har INTET fået lavet. Men i dag ser ud til at blive den sidste varme dag i denne omgang, så om eftermiddagen tager jeg ud til den lille plet med lucerne, for at fotografere lidt.

Juli
Januar

01 januar - Ansager
Så går det løs med et nyt og spændende sommerfugleår, og her i den mørke vintertid sidder man så og drømmer og lægger planer for den kommende sæson.
De helt store forventninger har jeg til vores ferietur til Sydfrankrig i juli. Jeg glæder meget til at opleve den franske riviera med de berømte feriebyer Nice, Cannes, Monte Carlo, St. Tropez osv, men der er også skruet højt op for forventningerne til at opleve de Sydfranske sommerfugle-arter. Først og fremmest er det de store svalehaler der trækker. Det største trofæ vil helt sikkert være
Apollo. Vil det lykkes mig at få billeder og video af denne fantastiske sommerfugl? Tjah, det vil tiden jo vise. Men ellers er der jo Svalehale og Sydeuropæisk Svalehale. De skulle begge være sikre. I øvrigt er der mange arter, som også findes i Danmark. De skulle bare være mere almindelige der, så jeg håber at få rigtig mange gode "skud" til min fotodagbog.
På hjemmefronten skal jeg have undersøgt sidste års nye lokaliteter nærmere. Det bliver spændende at se hvad der gemmer sig der. Det var jo først i juni (
Haltrup Hede, Abild Hede) og juli (Storemose) jeg undersøgte lokaliterne, så jeg er spændt på, hvilke arter jeg kan finde der allerede i maj. Spættet Bredpande så jeg jo en enkelt gang på Haltrup Hede ved mit første besøg der, så Gud ved om der måske også gemmer sig en Gråbåndet Bredpande der, for slet ikke at tale om Storemose, hvor der stadig er et stort område, jeg slet ikke har været omkring endnu. På Abild Hede forventer jeg faktisk at finde Moserandøje, eftersom der også vokser meget Kæruld i det mosede område, i lighed med Haltrup Hede. Og så skal der da også følges op på min obs af Melbærris-DaguglenHaltrup Hede. Ville være fantastisk om jeg kunne få et 100% bevis for, at den er der i form af et billede. Det samme gælder Abild Hede, som med sine mange klynger af Mosebølle burde være et oplagt sted for den lille ugle.

04. januar - Nørholm Skov, Kanalvej Ansager
Jeg KUNNE ikke nære mig... med nattemperaturer på omkring 6-8 grader, skulle det da lige prøves med lidt billygte-lyslokning. Der var selvfølgelig ikke noget... og dog, et eller andet micros møl strøg forbi lygterne på et tidspunkt...

05. januar - Nørholm Skov

I dag skulle den nye König Ringblitz afprøves. Eftersom der ikke er nogen sommerfugle, gik det ud over diverse svampe og en enkelt døsig Syvplettet Mariehøne, Coccinella septempunctata, der havde vovet sig frem i det lune vintervejr. Resultaterne tegner lovende. Nu er det så bare at vente på de første forårsdyr.

Syvplettet Mariehøne, Coccinella septempunctata

12. januar - Ansager
Vinteren har indtil nu været meget mild, bortset fra en lettere frostperiode i slutningen af november og starten af december sidste år. Nu varsler DMI dog, at vi skal have endnu en periode med både dag- og nattefrost, men det ser ikke ud til at blive helt vildt koldt som sidste år.

​

18. januar - Ansager
I nat nåede vi så ned på minus 7,4 grader, denne vinters hidtil koldeste. Sammenholdt med en vindhastighed på 12-15 m/s føltes det som minus 20-25 grader.

​

31. januar - Ansager
Efter en periode med hundekoldt og blæsende vejr, ser det ud til, at der er lunere luft på vej. I nyhederne nævnte de lige, at der i gennemsnit kun har været 17 solskinstimer i hele januar, det lavest målte siden man startede med at registrere vejret.

Februar

03. februar - Ansager
Flot solskinsdag, stille vejr og 7,9 grader målt her i Ansager. Man kunne næsten fristes til at sige, at nu er foråret på vej, men det er nok lidt for tidligt at proklamere forårets komme, selvom DMI's vejrudsigt for februar ikke ser helt slem ud. Temperaturer mellem frysepunktet og op til en 5-7 grader om dagen er trods alt varmere end sidste år.

​

07. februar - Nørholm Skov
Så skulle det da lige prøves igen om der var dukket nogle forårsmålere op. Nixen, kun et par micros, som jeg ikke fik fat i.

​

21. februar - Nørholm Skov/Kanalvej Ansager
SÅ skete der endelig noget.... 4 Fjermålere, Agriopis pilosaria og 10+ Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia på Stokkebrovej ved Nørholm. Også på Kanalvej i Ansager fløj der leucophaearia.

​

24. februar - Nørholm Skov
Inden jeg kørte på arbejde var jeg lige forbi Nørholm Skov og fik 4 stk Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia og 3 stk Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.

27. februar - Ansager

I dag kom min kone Mercy hjem med denne flotte sommerfugl, en Almindelig Svalehale, Papilio machaon. Hun fandt den i en sending salat fra Italien. Hvordan den er endt der, er uvis, men jeg formoder, at den er fløjet ind i lastbilen, og så blevet lukket inde, indtil den nåede her til Danmark. Svalehalen var tidligere en ganske almindelig sommerfugl i Danmark indtil slutningen af 1950'erne. Den øgede intensivering og modernisering af landbruget, ødelagde desværre dens levesteder, og sommerfuglen forsvandt fra Danmark, som ynglende art i slutningen af 1970'erne.

Svalehale, Papilio machaon

Marts

01. marts - Ansager
I dag har jeg givet vores seneste dages "kæledægge", Svalehalen til min gode ven og samler John Mikkelsen. Den ville jo dø alligevel, så nu får han æren af at "udstoppe" den for mig. Allerhelst ville jeg jo have sendt den tilbage til Italien med en lastbil igen, men så gad jeg altså godt se chaufførens fjæs...

01. marts - Nørholm Skov, Kanalvej Ansager.
Eneste flyver denne aften var Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria. Ialt 5 stk set. Det undrer mig lidt, at der ingen pilosaria og leucophaearia var. Er de mon allerede færdige for i år?

​

Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria

07. marts - Nørholm Skov

Så fik jeg endelig en Ege-Vintermåler, Apocheima hispidaria, at se igen.
Den er helt sikkert den sjældneste af forårsdyrene her i området, så det er altid en fornøjelse at møde den.

Ege-Vintermåler, Apocheima hispidaria

11. marts - Ansager
Min første dagsommerfugl i år blev Nældens Takvinge, Aglais urticae. Det flotte forårsagtige vejr har lokket de overvintrende arter frem. Ikke mindst i Pinseskoven på Amager, hvor der er observeret så sjældne arter som Sørgekåbe, Det hvide C og, som prikken på i'et den Østlige Takvinge, endda i flere eksemplarer.

​

14. marts - Ansager
Efter en god uge med forårsagtige temperaturer helt oppe i nærheden af de 20 grader, ser det nu ud til, at vi skal have noget mere normalt vejr for årstiden. Men hvilken uge det har været. I alt 9 arter af dagsommerfugle er blevet observeret i Danmark allerede.

​

24. marts - Grimstrup, Assenbæk Plantage, Nørholm Skov
Det tidlige forår har også sat gang i blomsterne. Da jeg var nede ved Mikkelsen med Svalehalen,
så jeg disse flotte
Følfod, Tussilago farfara i vejkanten undervejs. Megen plads var der ikke
blevet levnet til dem. En emsig landmand mener åbenbart, at han kan tillade sig at pløje marken
næsten helt ud til asfalten.
I
Assenbæk Plantage blomstrer de vilde blommetræer, og i Nørholm Skov titter de første
Hvide Anemoner, Anemone nemorosa, frem.

Følfod, Tussilaga farfara

Vild Blomme

Hvid Anemone, Anemone nemorosa

25. marts - Assenbæk Plantage
Min første Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, i år.

30. marts - Pølmose, Ansager
En tur i Pølmosen sammen med Jesper gav 3 Citronsommerfugle, Gonepteryx rhamni (2 hanner og en hun), samt en noget affløjet Nældens Takvinge, Aglais urticae.
Så er det "sommertid" og tid til den første lysaften i år. Det gav: 2 stk Orthosia cruda, 2 stk Orthosia cerasi, en enkelt Orthosia incerta og en Alsophila aescularia.

April

11. april - Haltrup Hede

I dag var jeg på jagt efter larverne af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia. Æblet falder jo, som bekendt, ikke langt fra stammen, og det var da også lige nøjagtig i det område, hvor jeg sidste år fotograferede imago, at jeg fandt 2 spind med bittesmå larver. Udover dette dejlige fund, fløj der også et par Citronsommerfugle rundt. Og så var der bare gang i den Hvidbrystede Jordbi, Andrena vaga, som havde travlt med at bygge gange i jorden.

Hvidbrystet Jordbi, Andrena vaga

Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia

18. april - Haltrup
I dag var larverne så blevet en anelse større, og havde forladt spindene.

20. april - Storemose/Puglund Fiskesø, Ansager
På tur med Jesper. Det gav en Skovblåfugl, Celastrina argiolus i Storemose og en Spættet Bredpande, Pyrgus malvae ved Puglund Fiskesø. Jeg fik lidt bedre billeder end sidste år af dette lille dyr, men jeg er langtfra tilfreds, så jagten går videre. Endvidere så jeg årets første Aurora, Anthocharis cardamines og også årets første Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.
I aften kom der følgende på mit lys: 1
Biston strataria, 1 Selenia dentaria og 1 Trichopteryx carpinata. Sidstnævnte er ikke almindelig i det vestjyske, så et pænt godt fund.

Broget Vintermåler, Biston strataria

Almindelig Månemåler, Selenia dentaria

April-Lapvinge,Trichopteryx carpinata

26. april - Krarup Lund, Haltrup Hede, Puglund Fiskesø
Så er også Nældesommerfugl, Araschnia levana på vingerne. 2 stk set i Krarup Lund.
Haltrup Hede har larverne af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia, har nu spredt sig rundt i terrænet. Kan vel ikke vare længe før de forpupper sig.
Og ved
Puglund Fiskesø fandt jeg endnu engang Spættet Bredpande, Pyrgus malvae, og denne gang fik jeg nogle brugbare billeder, hvilket netop var et af målene, som jeg havde sat mig for inden sæsonstart. Også den Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas fløj ved søen.

Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia

Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi

Spættet Bredpande, Pyrgus malvae

Nældesommerfugl, Araschnia levana

Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas

Maj

02. maj - Ansager

Jeg må erkende, at ringblitzen, som jeg købte i januar, ikke er meget bevendt, når der skal fotograferes "rastløse skabninger" som sommerfugle og andre insekter, for den er simpelthen ikke lysstærk nok. Den fungerer fint med stillestående motiver (svampe, blomster o.l.), da jeg i denne sammenhæng ikke er afhængig af hurtige lukkertider. Så nu er der investeret i en "rigtig" flash, som oven i købet passer, og samarbejder med kameraet. Det er modellen Fujifilm EF-42 Flash. Det smarte er bl.a. at man kan styre mængden og retningen af flash-lyset. Indstillingen går fra fuld skrald (1:1) og op til 1:64, altså en 64'tyvendedel af max power. En stor fordel, når man skal opnå den rigtige mængde lys. Den indbyggede blitz er såmænd også ganske udmærket i de fleste tilfælde, men der opstår så tit et problem med skygger, når zoom'en køres langt ud.
Og jeg bruger altså ofte flash i strålende solskin. Det er sikkert overraskende for mange, og atter andre vil mene, det er "forbudt", men JEG vil til enhver tid holde fast på, at det i mange tilfælde lige giver det sidste "pift" til et godt foto...

09. maj - Ansager
Lysfælden tiltrak i aften flg. dyr: 2 Notodonta dromedarius, 1 Pheosia gnoma og 1 Calocasia coryli

​

15. maj - Ansager
Vejret har ikke været med mig her i starten af maj. Der har godt nok været nogle solskinsdage, men weekenderne, hvor jeg har tid og mulighed for at komme ud, har været kølige og regnfulde. NU ser det dog ud til at den kommende weekend bliver rigtig flot, så jeg glæder mig til at få gang i kameraet og få afprøvet min nye blitz.

16. maj - Assenbæk Plantage
En dag hvor solen kæmpede med skyerne om at få overtaget. I de korte, men dejlige solskinsglimt lykkedes det mig at få nogle gode skud af Aurora, Anthocharis cardamines, og sørme om ikke Nældesommerfugl, Araschnia levana, var at finde ved stien ned til dambruget. Og så fik jeg afprøvet min blitz på en hun af Blå Libel, Libellula depressa... resultat... super duper !!!

Aurora, Anthocharis carsamines

Blå Libel, Libellula depressa

Nældesnudebille, Phyllobius pomaceus

17. maj - Nørholm Hede, Abild Hede, Haltrup Hede
I dag var jeg afsted sammen med Jesper, og vi oplevede noget helt usædvanligt... en Skovrandøje, Pararge aegeria midt på Nørholm Hede. Havde jeg ikke selv set den, ville jeg ha' troet, at manden havde fået solstik... men nej, det var skam rigtig nok. Derudover så vi mange Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og også et par Skovblåfugle, Celastrina argiolus.
Efter Nørholm fortsatte vi til
Abild Hede, og derfra kan vi notere Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.
Sidste destination i dag var
Haltrup Hede, hvor vi fandt en meget meget slidt Dagpåfugleøje, Aglais io, Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og sørme om ikke det også var en enkelt Spættet Bredpande, Pyrgus malvae.
Det var så også i dag, at jagten på at finde
Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera og Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli, gik ind. Som før nævnt havde jeg Jesper med, og vi startede på Nørholm Hede. Der var de ikke. Så tog vi videre til Abild Hede, og netop på denne hede har jeg jo gået med store forventninger om da at finde cordigera. Der skete da også dette, at Jesper mente at have set den, og kaldte mig derhen, hvor han havde set den. Og jeps, der VAR en ugle... men, desværre så jeg den kun ganske kort, og fra en vinkel, der gjorde en sikker bestemmelse umulig. Hvad jeg dog kan fastslå med absolut sikkerhed... DER ER ENTEN cordigera eller myrtilli Abild Hede. Så er det bare med at komme derud en af de nærmeste dage og få sagen afgjort. Det bliver virkelig spændende!

Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi

Poppelbladbille, Chrysomela populi

Guldbasse sp.

Myrebladbille,Clytra quadripunctata

Nørholm Hede, så jeg også denne Myrebladbille, Clytra quadripunctata, som minder meget om en Mariehøne.

Lyngmåler, Ematurga atomaria

18. maj - Haltrup Hede, Puglund Sø, Storemose
Haltrup Hede så jeg i dag Spættet Bredpande, Pyrgus malvae og Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi.
Ved
Puglund Fiskesø var Ellebladbille, Agelastica alni, i fuld gang med at sikre næste generation. En Toplettet Mariehøne, Adalia bipunctata, spankulerede på et strå, og Stor Farvevandnymfe, Ischnura elegans, sad på lur efter bytte.
På årets første besøg i
Storemose fandt jeg omkring 10-15 nyklækkede Blodplet, Tyria jacobaeae, som flagrede rundt i det flotte solskinsvejr. Teorien om, at de først skulle blive aktive omkring 17-tiden, kan jeg ikke nikke genkendende til. I Vestjylland synes de ikke at kende klokken, i så fald. Turen gav også en Kløverugle, Euclidia mi og 2 Brun Kløverugle, Euclidia glyphica.

Blodplet, Tyria jacobaeae

Ellebladbille, Agelastica alni

Toplettet Mariehøne, Adalia bipunctata

Stor Farvevandnymfe, Ischnura elegans

Puglund Fiskesø

Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi

20. maj - Abild Hede
CORDIGERA - CORDIGERA - CORDIGERAAAAAA !!!
Yesssss, nyt findested for Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera.... 1 eksemplar set på Abild Hede! Så lykkedes det altså at fuldføre en af de missioner, jeg har sat mig i år. Jeg gennemsøgte området i ca. 2 timer, men så kun dette ene eksemplar. Den burde faktisk være der i massevis, når man tager antallet af Mosebøllebuske i betragtning. Nu er området pænt stort, og jeg nåede da heller ikke ret langt på de to timer, så måske findes de i antal et helt andet sted på heden, i lighed med bestanden på Nørholm Hede, som holder til i et lille afgrænset område.
Som om en sjældenhed ikke var nok, så fik jeg skam også en "rødlistet" måler i dag, nemlig
Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata. En sjældenhed fuldt på højde med cordigera.

Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata

22. maj - Abild Hede
Igen en supersikker 110% obs af Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera. Jeg så 3 andre, men er ikke sikker på om det er cordigera eller myrtilli. Det vil dog ikke overraske mig, hvis også myrtilli flyver på heden. Igen også hele 2 eksemplarer af den sjældne Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata set og fotograferet.

25. maj - Haltrup Hede
Så er det EDDERMUGME slået fast med "syv tommer søm". Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera ERHaltrup Hede. Det korte syn, jeg fik af den sidste år, var jo sådan set nok til at kunne fastslå dens tilstedeværelse på heden, men en lille flig af tvivl var der jo alligevel, må jeg tilstå. Den tvivl blev lige gjort grueligt til skamme i dag. Hele 2 eksemplarer og så endda også med foto, ganske vist møgdårlige, men alligevel.
Med et slag er findestederne for uglen nu fordoblet på Fugle&Natur's kort.... Ik' så ring' endda...
Og sørme om ikke
Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata også er her. 2 stk. som jeg vist overraskede i parring. Jeg nåede desværre ikke at få billede af parringen.
Så var det da også lige dagen for årets første obs af
Admiral, Vanessa atalanta.

Melbærris-Dagule, Coranarta cordigera

Aurora, Anthocharis cardamines

30. maj - Nørholm Hede og Eng
Endnu en succes-oplevelse med Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera, ialt 3 stk. set på heden. Denne gang på venstre side af stien, der fører ned til engen. DER har jeg aldrig mødt den før. Dejlig afslutning på en succesfuld eftersøgning af arten på Haltrup, Abild og Nørholm heder.
Desuden så jeg en hel del
Grøn Køllesværmer, Adscita statices og Kløverugle, Euclidia mi.
Også dagsommerfuglene var der mange af. En særlig oplevelse var det, at møde den helt friskklækkede
Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia, som jeg fik en rigtig god serie billeder med. Der var i alt en 6 stykker.
Her er listen over de andre sommerfugle, som jeg mødte: ca. 20 stk.
Okkergul Randøje, Coenonympha tullia - 3 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene  - 1 Aurora, Anthocharis cardamines (hun) - 3 stk. Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - 1 Skovblåfugl, Celastrina argiolus - 1 Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus og ca. 10 stk. Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi.

Brun Perlemorsommerfugl, Boloria selene

Grøn Køllesværmer, Adscita statices

Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia

Juni

02. juni - Storemose
I det lidt overskyede vejr, var der mange målere på vingerne. F.eks var Hvidvingemåler, Siona lineata ret talrig. Der var også en enkelt Syremåler, Timandra comae - en Sortrandet Måler, Lomaspilis marginata - et par Sortmålere, Odezia atrata - Lyngmåler, Ematurga atomaria. Kløverugle, Euclidia mi og Brun Kløverugle, Euclidia glyphica var der også en del af. Som prikken over i'et fandt jeg 2 larver af Gulhale, Euproctis similis. De er bare fantastisk flotte. Af dagsommerfugle så jeg 1 Aurora, Anthocharis cardamines (hun) - 1 Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia og 1 Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi (han).

Syremåler, Timandra comae

Hvidvingemåler, Siona lineata

Gulhale, Euproctis similis

07. juni - Haltrup Hede, Storemose, Ansager
I dag tog jeg til Haltrup Hede for at lede efter Moserandøje. Bo Skelmose vil nemlig gerne lave lidt video med den. Der var dog ingen randøjer. Til gengæld så jeg flg. arter: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus -1 Spættet Bredpande, Pyrgus malvae - 5 Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene - 1 Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia - 1 Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus - 5 Hvidvingemåler, Siona lineata - 5 Sortmåler, Odezia atrata - 1 Okkergul Bladmåler, Camptogramma bilineata.
I
Storemose så jeg en Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi. Det er det første fund af denne art i Storemose. En flot han af Isblåfugl, Polyommatus amandus var der også. Ellers virkede mosen utrolig fattig på sommerfugleliv til trods for at der var en masse blomster.
 

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

Spættet Bredpande, Pyrgus malvae

Okkergul Bladmåler, Camptogramma lineata

Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus

Edderkopperne lurer overalt, også i Storemose. Her er det en SivhjulspinderLarinioides cornutus, som har fået en Hvidvingemåler, Siona lineata, i nettet...

07. juni - Ansager

I nat lod jeg lyset stå tændt til kl. 04.00. Der var en hel del dyr, men ikke noget specielt, lige bortset fra en pæn stor Ligustersværmer, Sphinx ligustri, og dens direkte modsætning, hvad størrelse angår, den bittelille Enebærmåler, Eupithecia intricata, som trods alt kun findes hist og her, påståes det på Fugle og Natur, Her er listen over de øvrige:  2 Almindelig Tigerspinder, Spilosoma lubricipeda - 1 Gul Tigerspinder, Spilosoma lutea - 6 Gul Græsugle, Charanyca trigrammica - 10 Udråbstegnsugle, Agrotis exclamationis - 1 Smalvingemåler, Plagodis dolabraria - 1 Almindelig Birkemåler, Biston betularia - 4 Blodplet, Tyria jacobaeae.

Ligustersværmer, Sphinx ligustri

Birkemåler, Biston betularia

Enebærmåler, Eupithecia intricata

10. juni - Haltrup Hede
Her til morges skrev Bo Skelmose til mig, at han ville ud og se efter Moserandøjerne. Jeg tog en hurtig morgenlur efter mit natarbejde og kørte derud kl. 12.00. Da var han allerede i fuld gang med at jagte dyrene. De ville dog ikke sætte sig, så han fik ikke de ønskede optagelser i dag. Det er sjovt at mange af sommerfuglene er så svære at komme i nærheden af lige efter klækning. Det er ligesom når man lukker køerne ud for første gang, så farer de af sted og fjoller rundt. Om en uges tid er det nok lettere at få billeder. Ialt så jeg omkring 15-20 Moserandøje, Coenonympha tullia og sørme om ikke Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi nu også er kommet frem. Jeg så en 6-8 stykker, og de flagrede også bare rundt på må og få uden at sætte sig.

YESSS... Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli. Ny art for området. Fik kun et par halvdårlige billeder. Dermed kan jeg bekræfte at begge de to små dagflyvende ugler, myrtilli og cordigera, findes på heden.

14. juni - Storemose.

Så er køllesværmerne kommet på vingerne. Ialt ca. 10 stk. set i dag. Arten er på Fugle og Natur identificeret til at være Eng-Køllesværmer, Zygaena trifolii. Og hunnen af Isblåfugl, Polyommatus amandus er også på vingerne. 2 stk. set i dag.

Engkøllesværmer, Zygaena trifolii

Sortrandet Måler, Lomaspilis marginata

Isblåfugl, Polyommatus amandus

25. juni - Haltrup Hede
Den sidste lille udflugt i den danske natur inden det går til Sydfrankrig. Bedste fund var omkring 10 stk Moserandøje, Coenonympha tullia. Ellers var der bare Engrandøje, Aphantopus hyperantus, Græsrandøje, Maniola jurtina og Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus.

Græsrandøje, Maniola jurtina

Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus

Juli

02. juli - Castries, St. Genois-des-Morgues

SÅ KOM VI ENDELIG TIL FRANKRIG.... Nærmere bestemt til en lille rundtur i det sydlige, et område, der hedder Provence.
I går landede vi i Nice, hvor vi lejede en bil og kørte de små 4 timer til byen Castries, der ligger omkring 10 km fra storbyen Montpellier og den franske riviera. Her skal vi bo de første 5 dage i lejlighed.
Her på andendagen besøgte vi min gamle klassekammerat, Else, som bor hernede i landsbyen St. Genois-des-Morgue. En typisk lille fransk flække, hvor alle kender alle... skidehyggeligt...
Jeg var heldig at se både
Duehale, Macroglossa stellatarum og Sydeuropæisk Svalehale, Iphiclides podalirius i hendes store klosterhave.

Duehale, Macroglossa stellatarum

Sydeuropæisk Svalehale, Iphiclides podalirius

03. juli - Castries

Slappe-af-dag....

Der er vist ingen tvivl om, at familien

hygger sig.

Fotodagbogen 2014

Coenonympha dorus

Orange Høsommerfugl,  Colias croceus

Storplettet Perlemorsommerfugl,  Issoria lathonia

20. august - Assenbæk Plantage
På stien hen til brakmarken fandt jeg Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi, i parring og en 5-6 Admiraler, Vanessa atalanta, som drak sig en lille "skid" på af de gærende blommer.

Grønåret Kålsommerfugl,  Pieris napi

Admiral,  Vanessa atalanta

23. august - Ansager
I dag gik jeg hele turen igennem "Krattet" ud til Kanalvej, og derfra hjem gennem byen. En tur på godt 3 km vil jeg tro. Jeg fandt bl.a. omkring 10 larver af Nældens Takvinge, Aglais urticae.

​

 

31. august - AnsagerWell, meget er det jo ikke ligefrem blevet til siden midten af juli. Jeg har på en eller anden måde pådraget mig en gang Nældefeber, som har sat noget af en dæmper for min energi. Jeg skal til hudspecialist senere i år, og så må vi se, om de kan finde ud af årsagen til udbrudet...

Alm. Gødningsflue,  
Scathophaga stercoraria

Skorpionflue sp  

Snyltehveps sp..

Skræppetæge,  Coreus marginatus

Guldflue sp.

Nældens Takvinge  Aglais urticae

September

13. september - Kvie Sø
Sæsonen lakker mod enden, så nu er det med at udnytte de sidste lune og solrige dage, og det gjorde jeg med en tur til Kvie Sø, som gav følgende sommerfuglearter: Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia - Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene.

Engområdet ved Kvie Sø

Almindelig Blåfugl 
Polyommatus icarus

Storplettet Perlemorsommerfugl, 
Issoria lathonia

Brunlig Perlemorsommerfugl  Boloria selene

Lille Ildfugl,  Lycaena phlaeas

Korsedderkop,  Araneus diadematus

Edderkop sp.  

Hedelibel sp.  

Almindelig Hedelyng  Calluna vulgaris

Pomerans-Høgeurt,  Pilosella aurantiaca

19. september - Puglund.

Årets sidste sommerfugle: Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas og en meget slidt Nældesommerfugl, Araschnia levana.

Oktober

03. oktober - Nørholm Hede

En sidste tur til Nørholm Hede inden vinterens komme, bød på et par larver af Egespinder, Lasiocampa quercus, og dem har jeg aldrig set før.

Egespinder  Lasiocampa quercus

STATUS over året 2014:
Så er det igen blevet tid til en vurdering af årets største oplevelser. Som jeg skrev i januar, havde jeg store forventninger til Frankrigsturen, og det blev da også en skøn oplevelse. Desværre nåede jeg ikke helt det, som jeg havde sat næsen op efter. Det skyldtes dels vejret, dels manglende tid, men alt i alt var det en rigtig god tur, og den største oplevelse var vel at se
Sydeuropæisk Svalehale, Iphiclides podalirius.
Men allerede inden Frankrigsturen havde jeg den fantastiske oplevelse at finde
Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera på hele 2 nye lokaliteter. Det var jo netop et af de mål, jeg havde sat mig for året 2014. Så jeg kan nu sige: MISSION COMPLETED !!!
En anden helt stor oplevelse kom i august, hvor jeg var heldig at se og fotografere den sjældne
Orange Høsommerfugl, Colias croceus. I alt 7 eksemplarer blev observeret i Danmark i 2014, og det er dermed den sjældnest observerede sommerfugl af de 69 arter, der blev set i år.

OG FOR HUNNEN DA.... det var godt jeg kom afsted... Orange Høsommerfugl, Colias croceus !!!... og kun det 3. fund i år. Helt fantastisk oplevelse. Jeg har jo ikke set den siden 1983, hvor jeg indfangede nogle eksemplarer i Grimstrup og Kjelst v/Ho. Det hele var nær gået i total kaos. da jeg ikke havde været ude at fotografere i lang tid, havde jeg ikke rigtig styr på hvor meget batteri jeg havde tilbage, men jeg var sikker på at jeg havde en helt opladet i reserve. DET havde jeg så bare ikke, så det var heldigt, at jeg nåede at få skudt et par billeder inden batteriet i kameraet sagde stop.
Det skal da også lige nævnes, at jeg også så årets første
Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia på lucernemarken.

bottom of page