top of page
Larven og dens foderplanter:

MINE OPLEVELSER:
Den Orange Høsommerfugl mødte jeg første gang i 1983. Det var den gode Hr. Mikkelsen fra Grimstrup, der gav mig et tip om, at han havde set den på en lucernemark øst for byen. Jeg drog selvfølgelig straks af sted og jeg fandt den da også. I alt 3 eksemplarer, alle hanner, blev indfanget. Yderligere 3 styk blev nettet i Kjelst v/Ho, igen på en lucernemark, som John Mikkelsen havde fundet.
Der skulle gå 31 år inden jeg så den igen. Den 08. august 2014 tog jeg ud til den lille lucernemark i Hessel v/Hodde. Jeg havde spøgt lidt med tanken, at måske ville jeg en dag være heldig at genfinde Høsommerfuglen lige netop der. 
Og så skete det helt fantastiske... Blandt de mange andre sommerfugle, bl.a. de gule Citronsommerfugle, var der pludselig én, der skilte sig ud. Meget mere gul og meget hurtigere i flugten... og minsandten om det ikke var den flotte Orange Høsommerfugl.
Det er sådan en fantastisk oplevelse, der for altid har brændt sig fast på nethinden, ikke mindst p.g.a. omstændighederne der fulgte med. Jeg havde nemlig ikke været ude med kameraet i næsten 3 uger, dels p.g.a. en drønende varme og dels fordi jeg pludselig fik nældefeber og følte mig lidt sløj. Jeg havde derfor ikke tjekket, om kameraet nu også havde nok strøm på batteriet. Til alt held  nåede jeg at få skudt nogle billeder inden batteriet løb tør, men jeg havde jo et reservebatteri med, såååh...

Ups... da jeg satte det nye batteri i, skete der intet... OMG... der stod jeg med århundredets største oplevelse, UDEN batteri...
Der var kun ét at gøre... hjem til Ansager efter det tredje batteri. Efter en lille halv time var jeg tilbage på lucernemarken, men desværre havde Høsommerfuglen fortsat sin rejse... ØV, ØV, ØV....

PS: Det tredje batteri var også tomt... LOL

​

I det gode flyveår 2019 lykkedes det mig at fotografere sommerfuglen igen på en lucernemark ved Alslev. Desværre blev de pænt uskarpe, og kun brugbare til ID. Jeg så med sikkerhed 2 (måske 5) eksemplarer på marken
 

Levevis:

Den Orange Høsommerfugl er den af de sjældne træksommerfugle, der når længst omkring, når den har "invasions-år". Der kommer af og til individer hertil i varme forsomre, som så optræder som 2. generation i august-september, sammen med tilflyverne sydfra.
Da den elsker lucerneblomsternes nektar er det bare med at opsøge disse, og de behøver såmænd ikke være særligt store, som mine oplevelser ovenfor viser.
Larven lever på forskellige ærteblomstrede, bl.a. Lucerne, men er, så vidt vides, aldrig lykkedes med at overvintre.
Mine foto-oplevelser med den er ret begrænset, men eksemplaret jeg mødte i 2014, var ganske villig til at posere. I 2019 var de noget sværere at komme ind på livet af.

Udbredelse i Danmark:                                                          Kilde: Fugle og Natur.

Orange Høsommerfugl er ikke hjemmehørende i Danmark, men den kommer til os på træk, især i varme sensomre med længere varende østen- og søndenvind.
Flest fund i det sydøstlige Danmark, Lolland-Falster, Sydsjælland, men også  langs den jyske vestkyst.

crocea.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Orange Høsommerfugl i andre lande?

Clouded Yellow

Postillon

Rödgul Höfjäril

Vandregulvinge

Oranje luzernevlinder

Souci

Amarilla

Colia croceo

Szlaczkoń sylwetnik

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Sikre fangssteder kan ikke angives. Hyppigst er den fundet i områdets sydligere dele"

Orange Høsommerfugl - Colias crocea

♂
♀
Underside
bottom of page