top of page

Karminspinder (Blodplet) - Tyria jacobaeae                                         

MINE OPLEVELSER:

Karminspinder eller Blodplet, som den nok kendes bedre under, (jeg foretrækker dog at kalde den Karminspinder), har bredt sig voldsomt i de senere år. Den var tidligere hovedsagelig en jysk art (Hoffmeyer: De Danske Spindere), men nu er den talrig over det meste af landet. Den forveksles ofte med Køllesværmerne, forståeligt nok, men den hører altså til Pragtuglerne (Erebidae).
Den flyver gerne om dagen, og kommer også til lysfælden om natten. En påstand om, at den først skulle flyve efter kl. 17 om eftermiddagen, kan jeg ikke nikke genkendende til. Dens flugt er langsom og flaksende, og ganske kort, men den kan alligevel være svær at fotografere, da den som regel er meget sky af sig. Jeg har ikke set den gå på blomster. Den ynder i stedet at sidde på et græsstrå.
Larven derimod, er dejlig nem at "fange" med kameraet. Den lever selskabeligt på Engbrandbæger, og der kan være i 100'vis af dem. Ligesom den voksne sommerfugl er larverne giftige. De skrappe advarselsfarver, hhv. rød-sort, og gul-sort, fortæller mulige prædatorer, at det nok  er klogest at holde næbbet væk...Giften optager de gennem fortæring af foderplanten, som indeholder en gift, der i større mængde også er farlig for bl.a. heste. Planten er derfor blevet lagt for had blandt hesteejere, desværre på forkert grundlag, for hestene ved godt, at Engbrandbægre er giftige og undgår dem på markerne. Problemet opstår først i det tilfælde, hvor hestene fodres med hø, indeholdende rester af planten. I tørret tilstand kan de nemlig ikke adskille den farlige plante fra almindeligt hø.

Blodplet flyver i maj og juni, larven ser man i juli og august. Overvintrer som puppe.

Som et lille kuriosum kan nævnes, at jeg i 1978 blev penneven med japanske Satoshi, som også var "sommerfuglegal". Vi byttede tørrede og tuttede sommerfugle via luftpost. En enkelt gang sendt jeg ham pupper af netop Blodplet, og de nåede lige at ankomme, inden de klækkede hos ham...

​

jacobaeae.jpg

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
I Skat Hoffmeyers udmærkede bog "De danske spindere" beskriver han Blodplet som hovedsagelig være en "jyde", men nævner også fund fra Fyn, Møn og Bornholm.
Den må siges at have bredt sig betragteligt siden. Nu findes den over hele landet og her omkring vil jeg betegne den som meget almindelig.

tyria4_pe.jpg
tyria1_pe.jpg
tyria5_pe.jpg
tyria7_pe.jpg
tyria3_pe.jpg
tyria2_pe.jpg
tyria6_pe.jpg
ufordel.aspx.jfif
bottom of page